Mikuláš Ferjenčík

Mikuláš Ferjenčík | foto: Piráti a Starostové

O prsa korejské ženy, glosoval Ferjenčík fotbal. Schytal kritiku své senátorky

  • 298
Kritiku vzbudil v neděli výrok pirátského exposlance Mikuláše Ferjenčíka, který po konci finále fotbalového mistrovství v Kataru komentoval výsledek zápasu výrokem, podle kterého Argentina vyhrála „o prsa korejské ženy“. Proti přirovnání se ohradila třeba Ferjenčíkova stranická kolegyně Adéla Šípová, která za Piráty sedí v horní komoře Parlamentu.

„Argentina vs Casplár, o prsa korejské ženy,“ komentoval na Twitteru výsledek zápasu Ferjenčík, bývalý pirátský poslanec a bývalý 2. místopředseda strany.

Pojmem Casplár se přitom odkazoval na takzvanou csaplárovu past, situaci, kdy po poločase jedno mužstvo vede 2:0, kvůli čemuž nabude dojmu, že má zápas pod kontrolou. Ztratí koncentraci a umožní soupeři zápas vyrovnat nebo otočit. Právě to se stalo v neděli Francii, kterou Argentina ve finále porazila 4:2 na penalty.

Kritiku ale schytal za příměr, že zápas dopadl „o prsa korejské ženy“. Podle některých uživatelů výrok přispívá k objektivizaci ženských těl, když je užívá jako měřítko sportovních výsledků.

Byl Ferjenčíkův fotbalový příměr vhodný?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 26. prosince 2022. Anketa je uzavřena.

Do kritiky se zapojila i senátorka Adéla Šípová, která byla do horní komory Parlamentu zvolena právě za Piráty. „Korejské ženy se zápasem nemají žádnou souvislost. Miki, smaž to, tohle je prostě ostuda,“ napsala.

Ferjenčíka, který se bránil tím, že jde o běžně používanou fotbalovou metaforu, následně ještě vyzvala, ať příště použije jiný příměr. „Taky nekomentuju sport srovnáním s formátem penisů,“ doplnila.

Zlidovělá fráze „o prsa korejské ženy“ je připisována Jaromíru Bosákovi, sportovnímu komentátorovi a novináři České televize. Ten však v neděli vyvrátil, že by ji vymyslel on. „Jen pro přesnost, já to nikdy neřekl, tohle není můj způsob vyjádření...,“ napsal na sociální síť.

Mikuláš Ferjenčík byl pirátským poslancem mezi roky 2017 a 2021, ve straně také působil jako vedoucí mediálního odboru. Před rokem ale z funkce odstoupil v reakci na volební výsledky strany.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video